CE ESTE KERATOCONUSUL?
Denumirea provine de la: Kerato-cornee, conus-con;
Corneea este fereastra ochiului. Lumina patrunde prin ea, traverseaza lentila-cristalinul spre retina, apoi informatia este dusa la creier pentru a forma imaginea vizuala.
Este o afectiune oculara degenerativa din grupul ectaziilor oculare, alaturi de keratoglob si degenerescenta marginala pellucida.
Este caracterizata prin modificarea formei corneei care din rotunda devine conica si a grosimii corneene care devine din ce in ce mai subtire.
Este tipic diagnosticata la pacientii adolescenti, cateodata atingand forme severe la pacientii de 20 si 30 de ani. Afecteaza ambii ochi, cu un usor decalaj in evolutie, ducand chiar la incapacitatea pacientilor de a conduce masina si imposibilitatea citirii unui text.
Afecteaza ambele sexe.
CARE SUNT CAUZELE APARITIEI KERATOCONUSULUI?
S-a descoperit ca apare din cauza unui deficit enzimatic de la nivelul corneei. Prevalenta in populatia generala este de 1/1000.
Anumite studii au adus dovezi ale faptului ca sunt niste mutatii genetice la nivelul cromozomilor 16q si 20q. Altele sugereaza ca se transmite autosomal dominant. Se distinge la pacientii cu Sindromul Down. Se asociza cu boli atopice precum astmul si alergiile.
CARE SUNT SIMPTOMELE KERATOCONUSULUI?
Cel mai frecvent pacientul percepe:
- vedere incetosata;
- imagine distorsionata;
- sensibilitate crescuta la lumina;
- iritatie oculara;
CUM SE DIAGNOSTICHEAZA KERATOCONUSUL?
Exista niste semne caracteristice ale keratoconusului care sunt observate de medici la biomicroscop. Dar sunt foarte frecvente situatiile in care la debutul afectiunii aceste semne NU exista.
Ca si suspiciune de diagnostic avem un pacient tanar care isi schimba frecvent ochelarii, care prezinta un astigmatism evolutiv, neregulat.
Ca metode moderne de diagnostic avem topografia corneana, prin care se determina mai multi parametrii ai corneei dintre care:
- raza de curbura a suprafetei anterioare si posterioare;
- puterea dioptrica a corneei atat anterior cat si posterior;
- grosimea corneei, zona cea mai subtire corneana;
- indici corneeni
- O alta investigatie de care trebuie tinut cont este OCT cu programul de pol anterior care da informatii pretioase despre grosimea corneei.
Pahimetria ultrasonica este o alta investigatie care trebuie avuta in vedere inaintea stabilirii atitudinii terapeutice.
CUM SE TRATEAZA KERATOCONUSUL?
Initial in cazurile incipiente pacientii pot fi corectati in privinta vederii cu ochelari si lentile de contact moi.
O alta metoda este folosirea lentilelor de contact rigide gazpermeabile, dar care prezinta un dezavantaj, disconfortul pacientului. Este posibil sa nu le suporte, sa dea senzatia de corp strain in ochi si nu reprezinta o metoda de stopare a bolii.
Ca metoda moderna avem implantarea unor inele dintr-un material special, biocompatibil PMMA in grosimea corneei.
Aceste inele se numesc INELE INTRACORNEENE si sunt personalizate, adica sunt specifice fiecarui pacient. Sunt calculate intr-un mod foarte bine stabilit in functie de parametrii vizuali si anatomici ai ochiului si au ca scop aplatizarea corneei. Aceasta aplatizare duce la o imbunatatire foarte importanta a vederii.
La WEST EYE HOSPITAL aceasta implantare se realizeaza cu ajutorul unui laser care foloseste tehnologia INTRALASE, un laser in femtosecunde. El este cel care realizeaza tunelul prin care este introdus acest inel, ducand la un rezultat final precis si usor de cuantificat fata de metoda manuala.
CROSSLINKING-ul Cornean este si ea o metoda moderna de tratament. Este o reactie de fotopolimerizare intre o substanta speciala riboflavina si colagenul din stoma corneana sub o lampa de UV-A speciala. Se aplica rib din 5 in 5 minute la nivel cornean, apoi se sta sub aceasta lampa de UV 30 minute. Riboflavina intareste legaturile de colagen de la nivelul cornean nemaipermitand corneei sa se deformeze.
Tehnica este realizata tot cu ajutorul laserului in femtosecunde, discomfortul resimtit de pacient fiind minim.
Stabilizarea refractiei si imbunatatirea vederii incep sa fie observate de pacient in aproximativ doua luni.
De cele mai multe ori aceste doua tehnici se pot asocia, fie in aceeasi sedinta, fie in etape succesive.
Transplantul de cornee se poate realiza in Romania foarte greu, existand liste foarte lungi de asteptare din cauza unor probleme legislative.
NAVIGARE RAPIDA
- AMBLIOPIA
- CHIRURGIA CATARACTEI – IMPLANT DE CRISTALIN TRATAMENT
- CHIRURGIA REFRACTIVA
- CONJUNCTIVITA
- DECOLAREA DE RETINA (DEZLIPIREA DE RETINA)
- DEGENERESCENTA MACULARA LEGATA DE VARSTA – DMLV
- ESTETICA OCULARA
- GLAUCOMUL
- INELE CORNEENE INTRASTROMALE
- KERATOCONUS
- LENTILELE DE CONTACT
- PRESBIOPIA
- RETINOPATIA DIABETICA
- SINDROMUL OCHIULUI USCAT
- STRABISMUL
- UVEITELE
- VICII DE REFRACTIE