CE SUNT LENTILELE DE CONTACT?
Lentilele de contact sunt mici meniscuri din material plastic care sunt aplicate pe cornee, de care sunt separate printr-un film lacrimal foarte subtire. Pot avea rol optic (pentru corectia viciilor de refractie: miopie, hipermetropie, astigmatism), estetic (pentru schimbarea culorii irisului), sau terapeutic (keratoconus, defecte epiteliale corneene persistente, eroziuni corneene recurente, keratopatie buloasa etc.).
DE CATE TIPURI SUNT LENTILELE DE CONTACT?
Dupa materialul din care sunt confectionate pot fi dure ( rigide gaz perneabile) si moi ( ex: silicon, siliconhidrogel).
a) Lentile de contact dure
Avantaje: sunt indicate in astigmatismul neregulat si keratocons, cu obtinerea unei acuitati viziuale bune. Ele au durabilitate mare si pot fi utilizate in prezenta tulburarilor de secretie lacrimala.
Dezavantaje: mobilitate mare, instabilitate la clipire, adaptare mai dificila, hidrofilie scazuta.
b) Lentile de contact moi
Avantaje: grad de hidratare mare; permeabilitate la oxigen mare; tolerabilitate mai buna; unele lentile de contact pot fi prescrise pentru port prelugit, adaptarea este rapida, sunt confortabile, stabile (Ex. Pot fi indicate: copiilor, sportivilor si in general persoanelor active).
Dupa modul de folosire lentile de contact pot fi cu port discontinuu, exstins sau prelungit si unele pot fi si purtate si pe timpul noptii.
Indicatia privind portul lentilelor de contact trebuie sa fie facuta in urma unui consult de specialitate.
CARE SUNT AVANTAJELE LENTILELOR DE CONTACT?
- Lentilele de contact permit pacientului sa vada obiectele in marime reala (ochelarii pentru corectia miopiei micsoreaza obiectele).
- Campul vizual este mult mai mare in cazul portului lentilelor de contact decat in cazul corectiei viciului de refractie prin portul ochelarilor. El nu este limitat de rama ochelarilor si nu este resimtita greutatea ochelarilor pe nas.
- Lentilele de contact nu se aburesc.
- Pot fi purtate in timpul activitatilor sportive fara restrictie cum este cazul ochelarilor.
- Pacientii pot folosi ochelari de soare, sky, inot etc.
ATENTIE:
Lentilele de contact pot cauza si probleme ochiului daca nu sunt folosite corespunzator. Lentilele de contact, chiar si cele cosmetice, trebuie cumparate dupa un consult oftalmologic amanuntit. Doctorul va indica diametrul, raza de curbura si tipul de lentile de contact dupa acest consult.
CINE POATE UTILIZA LENTILE DE CONTACT?
Medicul oftalmolog poate sa decida daca cineva poate sa foloseasca sau nu lentile de contact, in urma unui consult de specialitate. Exista anumite afectiuni care contraindica utilizarea lentilelor de contact (afectiuni inflamatorii sau alegice oculare, glaucomul, tulburari ale secretiei lacrimale, etc.). Vizita la medic trebuie sa fie periodica (la inceput mai des, apoi mai rar - la 6 luni) pentru urmarirea comportarii in timp a ochiului si a lentilei, sau ori de cate ori este nevoie( daca ochiul devine rosu, dureros sau exista disconfort ocular, pacientul trebuie sa isi scoata imediat lentilele de contact si sa se prezinte de urgenta la control)
LENTILELE DE CONTACT NECESITA INGRIJIRI SPECIALE?
Igiena reprezinta o problema capitala pentru mentinerea si prelungirea folosirii lentilelor de contact. Mainile vor fi spalate inaintea manipulari, iar ochiul curatat cu atentie; unghiile lungi pot deteriora lentila, iar machiajul se va face mai putin abundent (va fi aplicat dupa insertia lentilei si se va indeparta inainte de scoaterea ei). Spalarea lentilelor se va face cu ajutorul solutiilor de intretinere, iar pastrarea lor, in recipiente speciale.
UTILIZAREA, FARA PROBLEME, A LENTILELOR DE CONTACT
- Pacientul trebuie sa poarte lentilele de contact atat timp cat ii este indicat de catre medic;
- Pacientul nu trebuie sa poarte lentilele de contact peste perioada pentru care ele sunt prescrise, chiar daca se simte confortabil cu ele;
- Pacientul trebuie sa mearga la consult oftalmologic periodic;
- Pacientul trebuie sa schimbe zilnic, solutia speciala pastrarii lentilelor;
- Pacientul nu trebuie sa foloseasca altceva pentru curatare si conservare, in afara solutiei speciale pentru lentile; ex.: sa nu fie folosit spray pentru curatarea lentilelor, apa de la robinet, saliva.
- Recipientul in care se pun lentilele trebuie sa fie clatit doar cu solutie pentru lentile nu cu apa sau alt tip de solutii;
- Sa nu se foloseasca make-up pe marginea palpebrala.
NAVIGARE RAPIDA
- AMBLIOPIA
- CHIRURGIA CATARACTEI – IMPLANT DE CRISTALIN TRATAMENT
- CHIRURGIA REFRACTIVA
- CONJUNCTIVITA
- DECOLAREA DE RETINA (DEZLIPIREA DE RETINA)
- DEGENERESCENTA MACULARA LEGATA DE VARSTA – DMLV
- ESTETICA OCULARA
- GLAUCOMUL
- INELE CORNEENE INTRASTROMALE
- KERATOCONUS
- LENTILELE DE CONTACT
- PRESBIOPIA
- RETINOPATIA DIABETICA
- SINDROMUL OCHIULUI USCAT
- STRABISMUL
- UVEITELE
- VICII DE REFRACTIE