CE ESTE GLAUCOMUL?
Glaucomul este cunoscut in mod general drept cresterea presiunii intraoculare. Glaucomul este, de fapt, o afectiune mult mai complexa in care se observa o distrugere progresiva a fibrelor nervului optic. Aceasta distrugere progresiva a fibrelor nervului optic este multa vreme insidioasa si asimptomatica. Poate duce, daca nu este diagnosticata precoce si tratata corespunzator, la o pierdere progresiva a vederii care este ireversibila.
Medicii WEST EYE HOSPITAL pot stabili daca pacientul are sau nu glaucom cu cea mai noua aparatura medicala de investigatie (cv, pahimetrie corneana, HRT, OCT).
Sunt doua mecanisme principale de producere ale glaucomului, fiecare dintre ele avand tratament diferit:
- cu unghi deschis (de departe, cel mai frecvent)
- cu unghi ingust.
Exista factori care cresc riscul de aparitie a glaucomului, cum ar fi:
- pacient cu istoric familial de glaucom;
- miopie mare;
- migrena;
- traumatism ocular;
- factor rasial;
- tratament prelungit cu cortizon.
CARE SUNT SIMPTOMELE GLAUCOMULUI?
Pacientii cu anumite tipuri de glaucom au acuze ca:
- Dureri importante de cap;
- Vedere incetosata;
- Halouri colorate in jurul surselor de lumina;
ATENTIE:
Foarte important de stiut este faptul ca marea majoritate a pacientilor glaucomatosi sunt asimptomatici, nu au nicio acuza. Din acest motiv, pentru a depista boala, trebuie facut consult oftalmologic la intervale regulate (in fiecare an).
CUM SE DIAGNOSTICHEAZA GLAUCOMUL?
Tensiunea intraoculara mare nu este suficienta pentru a pune diagnosticul de glaucom. Aceasta tensiune intraoculara mare impune completarea examinarilor cu: masurarea acuitatii vizuale (AV) si a campului vizual (CV), dar si analiza nervului optic si analiza grosimii stratului fibrelor nervoase retiniene. Aceste examene trebuie repetate, pe de o parte pentru a stabili diagnosticul, dar si pentru a urmari corect evolutia glaucomului.
Investigatiile absolut necesare sunt:
- Perimetrie computerizata;
- HRT;
- OCT;
- Pahimetrie.
CUM SE TRATEAZA GLAUCOMUL?
Exista 3 tipuri de tratament pentru Glaucom:
- Tratament medical: Tratamentul medical consta in principal, in administratrea unor picaturi in sacul conjunctival pe parcursul intregii vieti. Aceste picaturi au ca efect reducerea presiunii intraoculare prin diferite mecanisme. Daca un tip de picaturi nu mai scade presiunea intraoculara, medicul va adauga un al doilea tip de picaturi, iar daca nici acestea nu-si mai fac efectul, se aditioneaza un al treilea tip de picaturi si se trece la o alta metoda de tratament.
- Laser terapie: Tratamentul laser este aplicat pacientilor care nu raspund la tratamentul medical. Este o metoda eficienta daca tratamentul nu este aplicat prea tarziu.
- Tratament chirugical: Tratamentul chirurgical se face in cazul in care celelalte 2 tipuri de tratament au esuat si are ca scop reducerea presiunii intraoculare. Interventia chirurgicala nu are ca rezultat imbunatatirea vederii. Ea realizeaza doar scaderea tensiunii intraoculare. Chiar si dupa operatie, pacientul trebuie sa ramana sub controlul medicului oftalmolog pentru toata viata, iar uneori este necesar reluarea tratamentului cu picaturi antiglaucomatoase.
NAVIGARE RAPIDA
- AMBLIOPIA
- CHIRURGIA CATARACTEI – IMPLANT DE CRISTALIN TRATAMENT
- CHIRURGIA REFRACTIVA
- CONJUNCTIVITA
- DECOLAREA DE RETINA (DEZLIPIREA DE RETINA)
- DEGENERESCENTA MACULARA LEGATA DE VARSTA – DMLV
- ESTETICA OCULARA
- GLAUCOMUL
- INELE CORNEENE INTRASTROMALE
- KERATOCONUS
- LENTILELE DE CONTACT
- PRESBIOPIA
- RETINOPATIA DIABETICA
- SINDROMUL OCHIULUI USCAT
- STRABISMUL
- UVEITELE
- VICII DE REFRACTIE