CE SUNT XANTELASMELE?
Sunt depozite de colesterol de culoare galbuie situate sub piele, de obicei la nivelul pleoapelor. Au suprafata neteda si margini bine delimitate. Pot fi unilaterale sau bilaterale.
Uneori pot sa apara la mai multi membri ai aceleiasi familii. Cam jumatate dintre pacientii cu xantelasme prezinta nivel ridicat al grasimilor din sange.
Apar de obicei dupa varsta de 50 de ani. Au o evolutie benigna (nu se transforma in tumori maligne). Xantelasmele evolueaza lent, si pot fi suparatoare din punct de vedere estetic.
CARE SUNT SIMPTOMELE XANTELASMELOR?
In general sunt expresia unui dezechilibru metabolic al grasimilor ( practic, aceste depozite sunt alcatuite din colesterol). Xantelasmele nu sunt dureroase. Odata aparute, nu dispar de la sine, dimpotriva, pot creste in dimensiuni si isi pot schimba culoarea, devenind mai galbui.
CUM SE TRATEAZA XANTELASMELE?
Ele pot fi indepartate prin excizie chirurgicala care este si singura metoda eficienta.
Tratamentul chirurgical (excizie-sutura) se face sub anestezie locala. Rezultatul este cu atat mai bun cu cat adresarea la medic se face cand formatiunea are dimensiuni mici (cativa milimetri). Dupa operatie sunt necesare 1-2 consultatii pentru control si scoaterea firelor de sutura. Uneori xantelasmele pot recidiva dupa excizia chirurgicala (se pot reface). Nu exista tratament preventiv.
NAVIGARE RAPIDA
- AMBLIOPIA
- CHIRURGIA CATARACTEI – IMPLANT DE CRISTALIN TRATAMENT
- CHIRURGIA REFRACTIVA
- CONJUNCTIVITA
- DECOLAREA DE RETINA (DEZLIPIREA DE RETINA)
- DEGENERESCENTA MACULARA LEGATA DE VARSTA – DMLV
- ESTETICA OCULARA
- GLAUCOMUL
- INELE CORNEENE INTRASTROMALE
- KERATOCONUS
- LENTILELE DE CONTACT
- PRESBIOPIA
- RETINOPATIA DIABETICA
- SINDROMUL OCHIULUI USCAT
- STRABISMUL
- UVEITELE
- VICII DE REFRACTIE