PROGRAM DE SARBATORI: 24 – 26 Decembrie: INCHIS
27 – 30 Decembrie: DESCHIS (08:00 – 20:00) 31 Decembrie – 2 Ianuarie: INCHIS

Decolarea de retina

CE ESTE DECOLAREA DE RETINA (DEZLIPIREA DE RETINA)?

Decolarea de retina reprezinta separarea celor doua foite care compun retina: foita interna (neuroepiteliu) si cea externa (epiteliul pigmentar) de catre un lichid numit lichid subretinian. Zona de retina decolata nu functioneaza si determina o pierdere importanta de vedere, care poate fi partiala sau totala.

Decolarea de retina poate fi regmatogena adica produsa ca urmare a unei rupturi retiniene. Cauzele rupturilor retiniene sunt multiple, iar printre acestea enumeram: dupa un traumatism (eventual trecut cu vederea de catre pacient), dupa un efort fizic intens, dupa un acces de tuse, stranut, varsatura, constipatie.

Exista insa si decolare de retina tractionala adica produsa datorita unor tractiuni anormale vitreoretiniene (vitrosul este gelul situat in interiorul ochiului, in spatele cristalinului si in fata retinei). O dezlipire de retina initial redusa se poate extinde progresiv, ajungand la dezlipire totala. Daca decolarea este totala ochiul nu mai vede deloc. Retina decolata atrage transformari ale vitrosului care tractionand, accentueaza decolarea. Pe de alta parte o retina decolata, dupa un interval variabil isi pierde elasticitatea, devenind rigida si friabila. Decolarea de retina este o urgenta care necesita tratament chirurgical cat se poate de rapid.

CARE SUNT SIMPTOMELE?

Debutul este in general brusc si nedureros, cu aparitia unei cortine negre care acopera o parte sau totalitatea campului vizual. Aceasta umbra este frecvent precedata de opacitati mobile sau flash-uri luminoase in campul vizual. Daca un pacient prezinta opacitati mobile ar trebui sa consulte un oftalmolog WEST EYE HOSPITAL pentru a constata daca sunt sau nu sunt probleme retiniene serioase (cum ar fi decolarea de retina sau ruptura retiniana).

DIAGNOSTICAREA DECOLARII DE RETINA

Pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta la oftalmolog imediat ce au aparut semnele anterior mentionate. Pacientului i se va dilata pupila si apoi se va examina fundul de ochi. Ultrasonografia (ecografia oculara) este obligatorie in definitivarea diagnosticului.

Diagnosticarea cat mai rapida a rupturii retiniene este foarte importanta inainte de a se transforma in decolare retiniana. Daca apar fash-uri, pacientul trebuie sa se prezinte cat se poate de urgent la oftalmolog. Prin examinare, acesta determina locul rupturii retiniene si o blocheaza cu ajutorul laser-ului.

CARE ESTE TRATAMENTUL DECOLARII DE RETINA?

Tratamentul este unul chirurgical. Exista tehnici operatorii diferite in functie de extensia decolarii, de numarul de rupture retiniene, de vechimea decolarii de retina.

Indentatia sclerala cu bureti de silicon este o metoda in care se aplica pe suprafata sclerei in dreptul rupturilor niste bureti speciali.

O alta metoda este vitrectomia. Daca decolarea de retina are mai multe rupturi sau nu s-a reusit detectarea preoperatorie a rupturilor trebuie facuta vitrectomie intrucat, in acest mod, medicul are acces in interiorul ochiului.

CARE SUNT FACTORII DE RISC?

  • Miopia;
  • Traumatism ocular;
  • Diabetul zaharat;
  • Decolarea posterioara de vitros;
  • Leziuni de degenerative retiniene periferice (degenerescenta Lattice);
  • Interventii chirurgicale pe segmentul anterior sau posterior al ochiului;

Dezlipirea de retina poate apare in mod spontan. Aceasta apare cel mai adesea la persoanele cu tulburari ale vederii de departe.

Programare RAPIDA la telefon 021.9757
sau trimite-ne un mesaj
WEST EYE HOSPITAL © 2020 | Toate drepturile rezervate