PROGRAM DE SARBATORI: 24 – 26 Decembrie: INCHIS
27 – 30 Decembrie: DESCHIS (08:00 – 20:00) 31 Decembrie – 2 Ianuarie: INCHIS

Ambliopia

In Spitalul de Oftalmologie WEST EYE HOSPITAL din Bucuresti Ambliopia se Trateaza prin Metode Moderne Particularizate pe situatia fiecarui pacient. In aceasta pagina gasiti informatii despre Ambliopie - Simptome, Cauze si Tratament.

Pentru Detalii sau pentru a Programa o Consultatie la unul dintre medicii Oftalmologi ai spitalului WEST EYE HOSPITAL din Bucuresti, va rugam Sunati la 021 9757.

CE ESTE AMBLIOPIA?

Ambliopia, numita si "ochiul lenes", este o boala a sistemului vizual caracterizata prin slabirea simtitoare a vederii a unui ochi sau a ambilor. Ambliopia este o consecinta a unei dereglari a vederii binoculare, fara leziune organica.

Ea poate fi clasificata in:

  • Ambliopie profunda – acuitate vizuala mai mica de 10%;
  • Ambliopie medie – acuitate vizuala intre 20% si 50%;
  • Ambliopie usoara – acuitate vizuala peste 50%;

CARE SUNT SIMPTOMELE AMBLIOPIEI?

Copiii pot dezvolta ambliopie inca de la nastere, pana la varsta de 6-7 ani. Copilul cu ambliopie nu realizeaza ca nu vede bine cu un ochi. Astfel, creierul ignora imaginile de la nivelul ochiului cu probleme si percepe numai imaginile de la ochiul sanatos.

Cu cat este diagnosticata mai devreme, cu atat sansele de tratare sunt mai crescute. Exista mai multe forme de ambliopii, dar cele mai frecvente sunt ambliopiile insotite de vicii de refractie (miopia, hipermetropia si astigmatismul) sau de strabism.

CUM SE TRATEAZA AMBLIOPIA?

Ambliopia functionala poate fi reversibila daca este diagnosticata si tratata inaintea varstei de 6-7 ani (conform unor cercetari recente, chiar 12 ani), inainte ca reflexul binocular (echilibrul vizual intre cei doi ochi) sa se fi stabilit. Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat este inceput mai devreme, cele mai bune rezultate fiind obtinute la copiii care au beneficiat de tratament adecvat inainte de varsta de 10 ani. Depistarile precoce permit detectarea ambliopiilor functionale inca din frageda copilarie. In afara tratamentului adecvat al unei cataracte sau al unei ptoze palpebrale de exemplu, tratamentul ambliopiei consta, intr-o prima etapa, in purtarea dioptriilor adecvate, apoi in corectarea ochiului ambliop.

Tehnica cea mai utilizata consta in obturarea ochiului sanatos dupa schema stabilita de medicul oftalmolog, cu scopul de a stimula acuitatea vizuala a ochiului ambliop. Aceasta ocluzare trebuie supravegheata, deoarece, la randul lui, ochiul normal poate deveni ambliop pe masura ce acuitatea vizuala a celuilalt ochi se restabileste, in cazul unei ocluzii prea indelungate. In caz de strabism, se practica adesea o interventie chirurgicala asupra muschilor extraoculari pentru a restabili paralelismul axelor oculare.

Tratamentul ambliopiei este individualizat (difera de la caz la caz) si este indicat de medicul oftalmolog care urmareste si monitorizeaza rezultatele.

CARE SUNT CAUZELE AMBLIOPIEI?

  1. Exista situatii in care in primele saptamani de viata ale nou-nascutului, ochiul respectiv nu vede din cauza unui obstacol, (de exemplu: cataracta congenitala unilaterala sau alte boli organice) si in consectinta vederea nu se dezvolta normal;
  2. In situatia in care nu se respecta indicatia de a purta ochelarii necesari prescrisi de medic. Consecinta: vederea ramane slaba;
  3. Strabismul: ochiul cu acuitate vizuala mai buna, care fixeaza, este folosit preponderent de creier, in timp ce ochiul strabic este aproape nefolosit si devine mai „lenes";
  4. Anizometropia: reprezinta diferenta de dioptrii dintre cei doi ochi si este cea mai frecventa cauza a ambliopiei.

Trebuie stiut ca acest defect nu este prezent din nastere!

Ambliopia se instaleaza progresiv prin neutralizarea unuia dintre ochi, in consecinta ea poate fi tratata si prevenita prin diagnosticarea la o varsta cat mai frageda si corectarea cat mai rapida a viciilor de refractie prin portul ochelarilor.

Programare RAPIDA la telefon 021.9757
sau trimite-ne un mesaj
WEST EYE HOSPITAL © 2020 | Toate drepturile rezervate